De Vlissinger Jan Bekker Teerlink heeft aan het begin van de 19e eeuw het wijngoed ‘Marquis d’Alesme’ in Frankrijk gekocht. Tot op de dag van vandaag wordt er wijn gemaakt.

Jan Bekker Teerlink (1759-1832) was een neef van de bekende Zeeuwse schrijfster Elisabeth Wolff-Bekker (1738-1804) uit Vlissingen. De schrijfster zegt in een van haar brieven dat zij veel houdt van haar neef, een volgens haar “rondsom eerlijk” man. Bij zijn vertrek voor weer een grote zeereis, moet zij dan ook onbedaarlijk hebben gehuild. Bekker Teerlink was opperkoopman en opzichter der scheepsladingen van de Aziatische Raad (voorganger VOC).

Bekker Teerlink kocht het wijngoed Marquis d’Alesme in de jaren 1808 en 1810. Verkopers waren de kinderen van markies Pierre-Vincent Paul d’Alesme, rechtsgeleerde te Bordeaux. Het landgoed was gelegen op een heuvel in Margaux (Haut-Médoc), departement Gironde (hoofdstad Bordeaux), in het zuidwesten van Frankrijk.

 

Wijn Becker

De druivenkwekerij was aan het eind van de 16e eeuw aangelegd door een markies d’Alesme – waarschijnlijk de voorvader van vaderskant van genoemde verkopers – en bestaat nog altijd. De wijnsoort Château Marquis d’Alesme Becker – waaraan volgens de lokale traditie de familienaam van de volgende eigenaar was toegevoegd – werd al gauw vertrouwd als Becker aangeduid.

 

Erfgenamen

‘Monsieur Becker’ overleed 4 december 1832 in Margaux en werd begraven op de protestantse begraafplaats in Bordeaux.

Erfgenamen van de wijngaard waren bij overlijden van Jan Bekker Teerlink zijn dochter Sophie Fanny Bekker Teerlink, echtgenote van Joseph-Amédée Rolland, en enkele neven. Een kleine 20 jaar nadat Sophie Fanny de door de neven geërfde parten had kunnen verwerven, verkocht zij het wijngoed in de jaren 1853-1854 aan een zekere familie Szajderki. Onder deze volgende eigenaar heeft het in de tweede helft van de 19e eeuw een bloeiperiode beleefd. De wijn behaalde zelfs een plaats in de Classificatie van Bordeauxwijnen van 1855, een prestigieuze lijst van de beste wijnen.
Tegenwoordig is de wijngaard 15 hectare groot. Eigenares ervan is de dochter van een Franse industrieel, Nathalie Perrodo.

 

Smaak uit de tijd van Bekker Teerlink

Zou de donkerrode bordeaux uit de wijngaard ‘Château Marquis d’Alesme Becker’ voor een historische smaaksensatie kunnen zorgen? Met volgens connaisseurs een zweem van eikenhout en noten terug naar de tijd van het avontuurlijke familielid van schrijfster Betje Wolff-Bekker? Of de smaak van de wijn de smaak uit de tijd van Bekker Teerlink echt benadert, hoeft de wijnliefhebber die ook van geschiedenis houdt vast niet eerst met bewijzen te staven.