Op 6 juli 2017 openden Ben en Steven van Velzen Vliegendt Hert: een wijnkoperij, slijterij en wijnbar. Het Hert is gevestigd in het gelijknamige historische pand aan Dam 61 in Middelburg, waarin het verleden en heden op een bijzondere manier samenkomen. De imposante en in originele staat verkerende patriciërswoning maakt deel uit van het Rijksmonument ‘Paleis op de Dam’ en heeft een rijke historie waar we je graag in meenemen.

 

Verleden en heden komen samen

Het oudst bekende van Rijksmonument ‘Paleis op de Dam’ dateert uit 1575: het eerste jaar dat er schoorsteenbelasting geheven werd. De fraaie gewelfkelders uit deze tijd zijn nog steeds in uitmuntende staat. Tijdens de VOC werden in dit pand de wijnvaten van de schepen in het dok naar binnen gerold. In deze periode waren het nog twee verschillende panden: ‘Vliegendt Hert’, vernoemd naar één van de VOC-schepen, en naar de Franse handelsplaats ‘La Rochelle’ waar onder andere de wijn vandaan verscheept werd.

de vaarroute van de VOC als symbool voor het Vliegendt Hert

1735 – Oost-indiëvaarder

De naam Vliegendt Hert is afgeleid van VOC-schip ’t Vliegend Hert. Tijdens de tweede reis naar Oost-Indië verging het schip 18 km voor de kust van Vlissingen (Rammekens). Alle 256 opvarenden kwamen hierbij om. Het scheepswrak werd in 1983 bekend door een vondst van een kist met gouden en zilveren munten. Het materiaal uit het wrak is te zien in MuZEEum  in Vlissingen.

 

1845 – Paleis op de Dam

In 1845 werden de twee panden samengevoegd tot één pand: ‘Paleis op de Dam’. Dit was in opdracht van de familie Boddaert. Pieter Boddaert was actief als koopman op de Levant (West-Azie) en Spanje en bestuurder van de VOC en WIC. In 1844 vestigde hij zich in Middelburg. Paleis op de Dam kreeg een nieuwe voorgevel en aan de achterzijde werd een koetshuis gerealiseerd. De koets van de bewoners reed door de royale entree via de binnentuin naar het achtergelegen koetshuis.

 

1953 – Handelsavondschool

In het begin van de 20e eeuw werd het pand verkocht. Het werd in gebruik genomen als Handelsavondschool. In 1953 werd de Christelijke HBS er gevestigd.

 

1975 – Opslag

Medio jaren ’70 diende het pand als opslag voor de firma Bergwerff. Deze firma handelde in biljarts, gokkasten en inventarissen voor cafés.

 

1989 – Restauratie

Toen de huidige eigenaar Paleis op de Dam kocht, was er jaren geen onderhoud gepleegd. Er volgde een jarenlange restauratie. In 1992 opende Willem’s Winkel antiek & interieur haar deuren. Sinds 2009 wordt het pand als kantoor- en winkelruimte verhuurd.

 

Wijnkoperij

Vliegendt Hert is gespecialiseerd in wijnen, bieren en gedistilleerd en heeft een groot assortiment. Ben van Velzen komt uit een slagersnest en was vijf jaar eigenaar van een kaas- en delicatessenwinkel. Niet snel daarna werd hij aangestoken door het wijnvirus. Hij schreef zich in voor een vinologenopleiding, volgde diverse wijn-spijscursussen en maakte wijnreizen over de hele wereld. Met zijn kennis en ervaring heeft hij vele jaren met plezier Wijnkoperij Van Leerzem gerund: een begrip in Middelburg en ver daar buiten.

Niet snel daarna werd hij
aangestoken door het wijnvirus