Een aantal jaar geleden was ik voor het eerst in mijn leven in Groede, De Groe zoals men plaatselijk zegt. Een toenmalige collega van mij, die een slijterij in Oostburg exploiteerde, had geregeld dat we samen met een aantal collega-slijters uit Zuid-West Nederland een middagje bier konden gaan brouwen bij brouwerij “de Drie Koningen”. De ochtend werd toen gemakshalve onder het motto: “We zijn er nu toch.” ingevuld met een rayonvergadering. Na een dagje vergaderen, brouwen, proeven en nog meer proeven (u snapt hoe dat gaat in een gezelschap met kenners) moesten we nog een aantal weken wachten totdat elke participerende slijter een 8-tal doosjes met dit zelf gebrouwen bier toegezonden kreeg. De behoorlijk goed gelukte tripel gingen als warme broodjes over de toonbank en tot de dag van vandaag krijg ik nog sporadisch de vraag wanneer ik weer eens dat biertje ga brouwen. Alhoewel ik zo af en toe nog wel eens een handje help bij een bevriende amateur-brouwer is de kans dat ik dat specifieke tripeltje nog eens ga brouwen erg klein. Het recept is mij niet meer bekend en om eerlijk te zijn help ik die eerdergenoemde bevriende brouwer meer met proeven dan met harde arbeid verrichten. Nee, dat fysiek bier brouwen laat ik liever aan een ander over. Aan de mannen van Dutch Bargain bijvoorbeeld. Nu nog brouwende in “de Drie Koningen” maar bezig met een relocatie omdat de heren brouwers zo goed bezig zijn dat de locatie in hartje Groede aan de krappe kant begint te geraken. Half augustus j.l. kwam ik wederom in contact met de brouwerij en er werden mij vier bieren geschonken om eens te proeven:

Wat direct opvalt is dat de flesjes voorzien zijn van een plastic omhulsel wat het etiket vervangt. Prachtig vormgegeven en het omhulsel van de Imperial Pale Ale vertelt ons ook dat hier al prijzen mee gewonnen zijn. Goede keuze van de brouwers, het oog wilt immers ook wat.

Dutch Bargain Seawise

Oorspronkelijk een hefeweizen maar met een zeeuwse twist in de vorm van zeekraal en een frisse noot verzorgd door toevoeging van verveine, een kruid wat een lichte smaak van citrus afgeeft. Wat direct opvalt is dat deze hefeweizen geen geur van banaan heeft. Iets wat veel voorkomt bij weizen. Ook in de smaak is de banaan niet terug te vinden. Geen gemis vind ik zelf. De Seawise is iets bitterder dan je zou verwachten voor dit biertype en met 4,3% heerlijk doordrinkbaar. Een experimenteel maar zeker geslaagd biertje.

Dutch Bargain Imperial Zeeuws Blond

Citrus en licht fruitig blond bier van 7,2%. Met een medium-body ga ik voor dit biertje toch even wat uitgebreider zitten dan voor zijn voorganger. Zoet, fruitigheid en een bittertje wisselen elkaar af. Dit biertje komt krachtiger over dan dat zijn alcoholpercentage zou doen vermoeden.

Dutch Bargain Imperial Pale Ale

Deze had ik een paar jaar geleden al eens gedronken dus ik wist al dat ik me niet om de tuin moest laten leiden door het label I.P.A. De I in I.P.A. staat in dit geval voor Imperial en niet voor India. Toch heeft dit bier bittere tonen maar met redelijk wat fruit en behoorlijk wat zoetigheid om je van je stuk te brengen. Met 10% is dit een zware jongen en mag er van dit bier best rustig genoten worden.

Dutch Bargain Imperial Russian Stout

Mooie donkere kleur en stevige mokka-kleurige schuimkraag. Drinkt makkelijk, te makkelijk als je je realiseert dat het een biertje van 11,5% betreft. Koffie, chocolade en rood fruit zijn de smaken die er voor mijzelf bovenuit komen. Dit alles wel goed in evenwicht. Zeker een lekker biertje wat goed in balans is

Bovenstaande bieren zijn vanaf heden verkijgbaar in onze winkel.

-Remy den Outer-